vrijdag 15 juni 2012

Tompouce-index staat flink hoog

Ja hoor, daar is hij weer. Opinielijder Louis Westhof uit Heerenveen. Bekend van Die Welt von Westhoff tijdens de Oosterburenpool in 2006. Ook tijdens latere EK's en WK's stak hij af en toe zijn gedistingeerde hoofd om de hoek.

Vandaag komt de eindredacteur van de Leeuwarder Courant met een primeur. De tekst van de rubriek De Bal is Rond voor de krant van morgen (op oranje papier, dat deden wij tijdens het WK Spel 1998...) staat nu al op deze website. Een krant kopen is dus niet meer nodig! En de Kozakpool is weer eens actueler dan de toekomst! Lees hieronder de  voorpublicatie.



Door Louis Westhof

De gemiddelde Nederlander gaat allerminst gebukt onder de prestaties van het Nederlands elftal, meldt marktonderzoeker GfK. Detompouce-index, een geluksbarometer die aangeeft hoeveel tompouces er worden gekocht, bijvoorbeeld om een feestje te vieren, stond donderdag – een halve dag na het verlies tegen Duitsland – op 134. Dat is flink hoger dan in dezelfde periode tijdens het WK in 2010 en het EK in 2008, toen Oranje na twee wedstrijden al twee overwinningen op zak had. Destijds stond de index op 115.

Wat wil dit zeggen? ,,Dat er dezer dagen 134 tompouces worden gegeten, terwijl dat er gewoonlijk 100 zijn”, meldt GfK-directeur Joop Holla. En dus gaan we zondag eindelijk een potje winnen? ,,Er is geen verband. Persoonlijk houd ik het op 5 procent dat na Portugal-Nederland de tompouce-index verder omhoog gaat.”

Holla is niet de enige zwartkijker. Hoogleraar sporteconomie Ruud Koning van de Rijksuniversiteit in Groningen zegt dat de kans ,,12 tot 13 procent” is dat Nederland de kwartfinale haalt. Hij kwam tot dit percentage op basis van statistieken en gokmarkten. Toch is deze voorspelling bemoedigender dan we op grond van de laatste tien wedstrijden tegen de Portugezen mogen verwachten: zes keer verloren, drie keer gelijk en slechts één overwinning (en dan ook nog met het kleinst mogelijke verschil: 1-0).

Wij hadden de lezer van deze rubriek graag enige hoop en houvast willen geven, maar te vrezen valt dat wij met z'n allen aan de goden zijn overgeleverd. Het allerbeste is er helemaal niets meer van te verwachten, dan kan het nooit tegenvallen.

2 opmerkingen:

  1. Deze oranje rubriek is duidelijk geschreven voor een breed publiek. Beetje populair, niet te moeilijk. Dus niet van het doorwrochte niveau dat we kennen van de roemruchte column 'Die Welt von Westerhoff'. Maar dat mag je van de LC-light misschien ook niet verwachten. Wordt het geen tijd voor een eigen rubriek van de doctorandus op de site van Ko3akpool? Met zoveel sponsors zou dat toch haalbaar moeten zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kunnen we met zoveel sponsors de te koop staande LC niet overnemen en de heer Westenhof dan dat hoekje linksonder op de voorpagina schenken, inclusief bijbehorend hoofdredacteurschap?

      Verwijderen