vrijdag 8 juni 2012

Koploper schrijft eigen historie

Verkenner Peter Grondsma in het centrum van Kiev, voor de Oekraiense variant van het Kremlin. Let op de officialjas, beschikbaar gesteld door de Totalisator in Beetsterzwaag.

Baardkrielkweker Peter Grondsma uit Wijnjewoude is de Eerste Koploper in de Kozakpool. De 1-1 in de openingswedstrijd, de winst van de Russen en een goal van Pavluychenko bezorgden hem als enige 10 punten. In een eigenhandig verslag zet hij zich hier zelf in de picture. Kijk, zo zien Wij het graag!

Negatief advies verkenners Kozakkenpool

Regeren is vooruitzien, zo weet de groteTotalisator te Beetsterzwaag. Daarom stuurde hij reeds in 2008, meteen na het Alpenspiel, twee verkenners oostwaarts. Zoon Arjen en vader Peter Grondsma sondeerden de kwaliteiten van huidig gastland Oekraïne met het oog op het Kozakkenpooltoernooi van 2012.

De Oranjerevolutie lag nog vers in het geheugen, en de Totalisator meende vooraf dat het allemaal wel koek en ei zou zijn in Oerkraïne. Het zou daar wel `lente’ zijn… Maar de twee speurders wisten na een bezoek aan het Помаранчева революція, Pomarantsjeva revoljutsija (vertaald: het Onafhankelijkheidsplein) en het regeringscentrum al snel beter.

Toegegeven, de arme Joelia Timoshenko was toen nog niet door president en boze wolf Viktor Janoekovic achter de tralies gegooid. Maar alles riekte naar corruptie, apparatsjik, en onderdrukking.

,,Niet doen’’, luidde dan ook het negatieve advies van het verkennersduo aan het hoofdkwartier te Beetsterzwaag. ,,Geen EK naar Oekraïne. Het is een bananenrepubliek en een dictatuur.’’

Maar u deelnemers van de Kozakkenpool kent inmiddels de recente geschiedenis. Het negatieve advies heeft niet mogen baten. De Totalisator bleek binnen de UEFA ook maar een kleine jongen; de voetbalbobo’s hebben anders beslist.

De Kozakkenpool gaat zich dus toch afspelen in Warschau en Kiev. Voor voetbaltoeristen die er een kijkje willen nemen: de capitool van Oekraïne is een rare stad. De vieze buitenwijken zijn verschrikkelijk en troosteloos. Het centrum staat vol met grote strenge kantoorgebouwen uit de Sovjettijd en met godshuizen van de Grieks-orthodoxe kerk. Wel kun je er uitstekend eten en de Nemiroff-Vodka smaakt voortreffelijk. Ook de moeite waard is een rondvaart en barbecue op de Dnjepper.

Verkenner Arjen Grondsma had een fraaie persoonlijke gids en tolk tijdens de trip. Hij kon het goed met Natasjkaja vinden…

En er kan - omdat voetbal een mannenbusiness is- stiekem onder ons nóg iets positiefs worden gezegd: ,,Ja het is waar, in Oekraïne barst het van de mooie vrouwen.’’ Tenminste, in Kiev is het aantal jonge en buitengewoon knappe vrouwen sterk oververtegenwoordigd. Op straat, in restaurants en winkels; je gelooft je ogen niet. Zonder overdrijving allemaal dames met het uiterlijk van mannequins. Slank, lang haar, lange benen. De mannen in ons gezelschap waren het er unaniem over eens: ,,Der koe hjir wol wat troch it leidingwetter sitte.’’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten