zaterdag 23 juni 2012

Tijnje in betere tijden

De uitschakeling van hun eigen Oranje heeft een stel Hollanders fier aan de leiding gebracht in de Kozakpool. Komt er definitief een eind aan de dominantie van de Friezen? Een historisch overzicht.

In 2006 verdeelden Friezen de prijzen nog gewoon
onder elkaar. Links Piet Bokwerd Douwsma,
rechts Uw Totalisator.
Hollanders melden zich massaal aan voor de finale op 1 juli in Tijnje. De standenman uit Zwolle wil na afloop zelfs blijven slapen in Bed & Breakfast De Stookhutte in Beetsterzwaag. Dit heeft natuurlijk alles te maken met hun positie op de ranglijst. Even de prijzen incasseren, gezellig.

De winst van dezelfde standenman in het Oranje Penaltyspel in 2000 leek een incident. Immers andere jaren waren Friezen gewoon de besten. Uw Totalisator (1994, 1996, 2006), Jelle de Boer (1998), Henk de Vries (2004) en Eddy Grondsma (2008) wisselden elkaar mooi af.

De finale viel in 2008 samen met de laatste rookdag in kroegen.
 Geeske Poelstra-Kooi (2e in Portugal 2004) kwam goed aan
haar trekken tijdens de roemruchte rokersfinale in Tijne.  
Met als gevolg schitterende feesten in ons eigen Tijnje. Met weemoed denken wij terug aan de rokersfinale in 2008, toen de Gromsma's uit Wijnjewoude de prijzen onder elkaar verdeelden. En de Pavarotti-finale met Zinedine Zidane, toen de Arendzen uit Beetsterzwaag elkaar en Drachtster Piet Douwsma de prijzen toespeelden.

Ons werd al snel duidelijk dat Henk B,
 winnaar van het WKaapspel 2010 geen rol van betekenis
 zou spelen in de Kozakpool. Dus gaven wij hem producten
 van onze sponsoren op zijn verjaardag.  (Let ook op de meewerkende
 handjes van zijn lieftallige echtgenote Kirsten B-Ronda)
Twee jaar geleden kwam hier de klad in. Hoewel zoon van een Friese moeder, Zwollenaar Henk Brassien won het WKaapspel 2010. Hij wist niet hoe snel hij de prijs vanuit Tijnje naar huis moest brengen. In Tjalleberd stootte zijn auto op een stugge Friese verkeersdrempel. Gevolg: De prijs moest hij besteden aan een nieuw oliecarter. Nee, we verwachten de Brassientjes dit jaar niet in Tijnje...

Een blik op de huidige ranglijst leert dat de bovenste vijf plaatsen zijn bezet door Hollanders. Daarachter volgen negen Friezen. En onderaan strijden vier Friezen om de poedelprijs. Alleen onze Kozak Coach biedt troost. Die wordt gedomineerd door Nienke Kozak Poolstra uit Boornbergum en pake Germ Kooi uit De Wilgen.


2 opmerkingen:

  1. Ondergetekende "Hollander" had natuurlijk graag zijn prijs opgehaald maar in het kader van het Europese gevoel zijn wij rond die tijd onze Griekse mede-europeanen aan het sponseren!! Ik gun mijn prijs overigens graag aan een andere Hollander!!

    Wij wensen jullie natuurlijk heel plezier op de finaleavond, enne.....het moet voor Friezen toch wel een hele stap zijn om zich te laven aan 'Hollands Bier" (Hertog Jan!!)

    Sportieve Groet,

    Jan Ronda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verontrustende ontwikkelingen, die dhr Arendz en Douwsma hier schetsen. Maar, what to do? Een slagboom op de afsluitdijk? De gasten in Tijnje pas toelaten als ze foutloos een Fries rijmpje kunnen uitspreken over boter, brood en groene kaas? Mijn advies: Zet een eindsprint in. de tweede ronde biedt nog kansen!

    BeantwoordenVerwijderen