vrijdag 6 juli 2012

Prijsuitreiking met bittere nasmaak


Zo gewonnen, zo geronnen. Het ene moment word je feestelijk gehuldigd, gecomplimenteerd en met prijzen overladen. Het andere moment staat de deurwaarder bij je op de stoep om je zuur verdiende trofeeën in beslag te nemen.

Door Eddy Grondsma

Het genoeglijke slotevenement van de KozakkenPool, afgelopen zondag in Tijnje, kreeg voor menig deelnemer een bittere nasmaak. Ik was één van de gedupeerden. Amper zwaarbeladen huiswaarts gekeerd, werd ik een dag later al weer op de huid gezeten door een agressieve incasso. Kantoor Knokkel en Knuist te Beetsterzwaag eist dat ik mijn eerlijk verdiende prijzen weer inlever.

Wat voor zin heeft het nog om verslag te doen van de finale, nu door een enorme flater van de organisatie de KozakkenPool is uitgedoofd als een nachtkaars? Het lijkt verdorie de Tour de France wel, die ieder jaar eindigt, of zelfs begint, met een dopingschandaal.

Het forum aan de bar (vlnr.) Prof. L. Westerhof,
P. Boem Douwsma en  H. H. Kippers.
Maar laat ik dit verslag fleurig beginnen. De stamtafeldiscussie à la Voetbal International leverde een klinkende overwinning op voor de progressieve deelnemers aan de KozakkenPool. Professor Loewies Westerhof wist met een doorwrochte lezing alle tegenstanders en twijfelaars de mond te snoeren. Het is tijd voor verandering. Of, zoals zijn medestander Kippers het formuleerde: ,,We willen meer avontuur in het spel.’’

Westerhof, hoogleraar aan de Universiteit van Harderwijk, stelde met succes een aantal wijzigingen van de spelregels voor. Hiermee is het tijdperk van de boekhouders voorbij. De volgende editie, de Copacabana, wordt een waar gokfestijn. Voor de Totalisator is deze koerswijziging even slikken, maar de Standenman verzekerde op dat moment nog vol zelfvertrouwen dat alle gewenste veranderingen zonder probleem kunnen worden doorgevoerd.

Nou ja, en dan die prijsuitreiking… Helaas was een aantal winnaars niet komen opdagen. Zij hadden ongelijk, want het was beregezellig. En Jan Arendz glunderde terecht boven de doorzakkende tafel met prijzen.

Je hebt rode wijn, witte wijn maar in Fryslân heb je ook: hurde wyn. Hansie Hansie Kippers sloot een ongelukkige weddenschap af met professor Westerhof. “Balotelli maakt een doelpunt”, voorspelde Kippers met volle zekerheid. “Geen schijn van kans”, antwoordde de professor. En hij had gelijk. Nu staat Hansie Hansie een fles Spaanse wijn in het krijt bij de voetbalprofessor.

Het regende na de finale enveloppen met geld, E-kazen en wijn. Hierbij een fotoverslag met blije gezichten. Het lachen zou de meesten echter nog vergaan.

Op Standenman Albertus Eilander uit Zwolle stond geen maat.
Hij won de poulewedstrijden en behaalde de eindoverwinning.
Tijdens de Penaltybokaal in 2000 (Ned/Belg) was hij ook eerste.  
1 Albertus Eilander, Standenman, is de eerlijke en terechte winnaar van de KozakkenPool. De bescheiden krûmprater uit Oerisel was zichtbaar in zijn sas met zijn zware enveloppe. Maar eigenlijk zou hij voor straf zijn winst moeten teruggeven om de gedupeerden te compenseren! Het vermelden waard, is dat zijn echtgenote Standenmanvrouw Lydia Boer eindigde als vierde.

Geeske Kooi met drie prijzen voor familieleden.
2 Geeske Kooi verliet zwaar beladen café Klein Kiejèèwe. De prijzen waren overigens niet voor Geeske zelf, maar voor familieleden. Gelukkig maar, want ze lust zelf niet eens wijn.

Eddy Grondsma met de 5e prijs die hij
later moest afstaan aan  Jan Brassien uit Tuk.
3 Eddy Grondsma , winnaar van het Alpenspiel, wist zich na een zwak begin knap omhoog te vechten naar de 5e plaats. Later hoorde hij tot zijn teleurstelling dat hij net buiten de prijzen zakt, naar de zesde plek. De vader van deze minderjarige speler heeft al aangekondigd een juridische procedure te starten tegen het wedkantoor in Beetsterzwaag. Uit jurisprudentie blijkt immers klip en klaar dat publiekelijk uitgereikte prijzen nimmer meer ingevorderd kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten